La Rural, Producció agroecològica, distribució de productes locals, i divulgació socioambiental.

La Rural és una associació que neix al voltant de la producció agroecològica, Després d’anys d’activitat conjunta entre els pagesos de La Rural i diferents productors artesanals vinculats al territori de Collserola, on s’ha anat fomentant el teixit de distribució local, xarxes d’intercanvi, i difusió d’uns valors compartits basant-se en l’economia social i local, la sostenibilitat i l’ecologia.

captura de pantalla 2019-01-15 a la(s) 13.06.07

Trobada de productores i productors de La Rural.

 

Producció primària:

Actualment La Rural produeix a Collserola directament hortalissa ecològica als camps de Valldoreix, sota la Colònia Montserrat. Dues hectàrees transformades en regadiu, en una fondalada exposada que genera un microclima d’interior, amb fortes i continues gelades a l’hivern, i nits relativament fresques a l’estiu. Els camps, extensos i rodejats de bosc, generen un microclima divers on s’hi pot trobar espècies de bosc com el senglar i la guineu, i espècies de camp obert com falcons, àligues i conills. Aquestes condicions climàtiques i la oreografía del terreny, fa que estiguem en un sistema de producció agroecològica de muntanya.

Produïm també mel de les abelles dels dos apiaris que gestionem actualment, el de Torrenegra a Sant Cugat del Vallès, i el de Can Salat, a La Rierada, Molins de Rei. En aquest segon indret, és on La Rural hi conrea plantes aromàtiques, condimentaries i medicinals, en 3.000m2 de feixes orientades a sud, vorejades per un rierol de muntanya, l’únic del parc que té flux d’aigua constant durant les quatre estacions, i que separa les feixes de cultiu de les dels apiaris.

Finalment, un ramat de cabres comparteix espai amb els horts de Valldoreix. Actualment està dedicat a créixer i consolidar-se, i ens regala la possibilitat de conviure amb els seus cicles naturals de reproducció, vida i mort.

 

Distribució Local:

La Rural compta amb diferents productors locals, vinculats a l’associació, responsables i participatius de les seves activitats. Així ens dediquem a distribuir la gran majoria dels productes tant de producció primària com elaborats dins de l’àmbit dels barris de muntanya de Collserola, de Sant Cugat a Vallvidrera, passant per Valldoreix, La Floresta, i Les Planes. Entre aquests hi trobem la cervesa artesanal “La Florestina”, les salsitxes i hamburgueses veganes “BonSa”, les especialitats Canàries de la Macu, la cosmètica natural de la Vanessa, i la pasta artesanal i ecològica “Mi Piace”.

Completem l’oferta de productes locals treballant directament amb diferents productors de la comarca i comarques veïnes, tant de productes artesanals i elaborats com el vi, productes càrnics i làctics, crema de garrofa, sabons per a rentadora, etc. Així com fruita i verdura complementaria que distribuïm cooperant estretament amb altres productors del Parc de Collserola i del baix Llobregat.

Els nostres canals de distribució són les cistelles de verdura sota comanda, les dues parades que tenim, dissabte al matí a l’hort de Valldoreix, i diumenge al matí a la plaça de La Floresta, repartim a restaurants i comerços de la zona, i des de el 2018 servim en cooperació amb tres projectes agroecològics de la muntanya a la majoria d’escoles públiques de Sant Cugat del Vallès.

 

 

Educació Socioambiental:

L’Ateneu Rural és l’àrea que l’associació dedica a la divulgació i foment de valors diversos, que convergeixen en la sostenibilitat, la ecològia, l’autosuficiència, el creixement personal, l’art, i l’evolució sociocultural.

Actualment el pes principal de les activitats van destinades al joc i l’experimentació, la forma més seriosa i natural de descobrir-nos a nosaltres i a l’entorn que ens envolta, fomentant un aprenentatge significatiu basat en l’experiència pròpia. Disposem d’un espai destinat al joc lliure al mig dels camps, un espai sense judici ni competitivitat, on es pot jugar i gaudir d’un entorn natural i agrari, i conviure amb els animals que ens hi acompanyen.

També hi fem activitats per adults relacionades amb el camp, cursos d’horta i ramaderia, així com activitats puntuals diverses, que potencien els valors en què se sustenta el projecte.